Dekantering og lufting av vinDet å dekantere en vin gjøres av to grunner. I en del viner finnes noe faststoffer eller bunnfall etter lagring. Ved å dekantere sakte og rolig vil dette bunnfallet forbli i flasken, og vinen som serveres fra karaffel vil være "ren". Det vikstigste ved dekantering er alikevel det å lufte vinen. Det blir tilført vinen mye luft ved selve dekanteringen, og i en bredbunnet karaffel får også vinen god mulighet til å våkne til liv. En hovedregel er at alle viner har utbytte av dekantering, også unge viner. |
Vin er en "levende organisme". Den forandrer seg fra den dagen prosessen fra drue til vin settes igang, og til den er svelget. Olfactus fikk et godt tips i møte med en av "kongene" i Valpolicella Classico - Quintarelli. Deres mening om lufting av vin gir en saktere "oppvåkning" fra flaskelagringsfasen.
- dagen før vinen skal nytes skal den åpnes
- det helles av et lite glass sånn at vinen får en større overflate i den tykkere del av flasken
- korken settes løst i,og flasken blir stående i kjelleren til neste dag
- vinen taes så opp og tempereres, og er klar til å nytes
Når vinen er i glasset og klar for å drikkes vil det alltid være en fordel å lufte vinen godt ved å gi den noen gode runder i glasset. Dette vil frigjøre luktmolekyler og bouqet, og vil forsterke din opplevelse.
Husk også at vin er sårbar for transport, og særlig for mye risting og tempratursvingninger. Det anbefales å la en vin få hvile og ro noen dager etter at den har vært på reise. |